VOEDING

Goede voeding voor iedereen

Het is voor ons een droom dat iedereen in Afghanistan structureel goede voeding krijgt om zich geestelijk en lichamelijk optimaal te ontwikkelen, met name de kinderen. Maar helaas is de realiteit anders. Banenverlies, geldgebrek en stijgende prijzen creëren een hele nieuwe situatie in Afghanistan: 19,9 miljoen Afghanen consumeren niet genoeg voedsel momenteel. Hierdoor zal kindhuwelijken en risico op kinderarbeid veel verder toenemen.

MILJOENEN INWONERS ZIJN SLECHT GEVOED

19,95 miljoen mensen in Afghanistan kampen met acute voedselonzekerheid en naar schatting zullen 3,2 miljoen kinderen onder de vijf jaar aan acute ondervoeding lijden. Minstens 1 miljoen van deze kinderen lopen het risico te overlijden als gevolg van ernstige acute ondervoeding. Een kwart van de zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven hebben levensreddende voedingsondersteuning nodig. Steeds meer gezinnen worstelen om eten op tafel te zetten en de gezondheid van kinderen wordt met de dag slechter. 
Volgens onderzoeken van het WFP (World Food Program) consumeert 95% van de huishoudens in Afghanistan niet genoeg voedsel, eten volwassenen minder en slaan ze maaltijden over zodat hun kinderen iets kunnen eten. 

Wat doet de OMID Foundation? 

We concentreren ons op de meest kwetsbaren in de samenleving door de tijd, middelen en inspanningen te leveren die daarvoor nodig zijn. We willen op maat gemaakte, meerjarige voedsel ondersteuningsprogramma’s ontwerpen om de voedingsindicatoren van Afghanistan te verbeteren. Cruciaal is dat voedselhulp de begunstigden als actoren betrekt: het geeft hen een stem, en waar mogelijk, een keuze in welk voedsel ze ontvangen en hoe ze het willen ontvangen.

We willen de meest begunstigden in Afghanistan in de vorm van cashhulp helpen, wat inhoudt dat fysieke bankbiljetten, vouchers of elektronische fondsen worden uitgegeven om direct te besteden. De lokale bevolking in staat stellen om in hun essentiële behoeften te voorzien, is een proces van lange adem. Contant geld vertegenwoordigt meer dan een derde van alle hulp die we bieden momenteel. Met zijn voordelen van flexibiliteit, efficiëntie en keuze van begunstigden, groeit contant geld snel binnen onze portfolio.

Voeding is vanaf het begin al de kern van ons werk. Het beeld van ernstig vermagerde kinderen en volwassenen is bekend maar het gaat zowel over ondervoeding (chronisch en acuut), tekorten aan mineralen en vitamines als ondervoeding. Ook zijn er vandaag de dag relatief nieuwe uitdagingen: denk hierbij aan de klimaatcrisis, nieuwe en langdurige conflicten maar ook de wijdverspreide beschikbaarheid en marketing van ongezond eten.

 
De OMID Foundation wil in samenwerking met lokale en internationale partners, voedingsprogramma’s uitvoeren waarbij preventie voorop staat. Als preventie faalt, dan is behandeling noodzakelijk. Ook willen we met de nationale overheden werken en pleiten we voor structurele verbeteringen voor de lokale bevolkingen. Voor vandaag en voor morgen!
_119924392_deeper_afghanistan_family_getty